Ähtärin Lumille ja Pyrylle on tulossa pandastandardit täyttävät leikkitelineet – Suunnittelu olikin kinkkisempi juttu: ”Pitää kestää hampaita ja kynsiä”

Puupalloja, vesielementtejä, luonnon kiipeilypuita. Ei luulisi Ähtärin pandoille Lumilla ja Pyryllä olevan tylsää – tekemistä riittää, mitä nyt syömiseltä ja nukkumiselta ehtii touhuta. Kesäkuun alussa niitä kuitenkin odottaa yllätys: Varta vasten pandoja varten kustomoidut leikkitelineet.

Telineiden takana on suomalainen leikkipaikkavälinevalmistaja Lappset Group Oy. Yrityksellä on pitkät perinteet lasten leikkipaikkojen mahdollistajana, mutta 3- ja 4-vuotiaat pandat vaativat melko paljon eri asioita kuin saman ikäiset lapset.

Pandojen leikkitelineiden suunnitteluun osallistui Lumin ja Pyryn hoitaja Anna Palmroth, joka kertoo työn olleen mielekäs mutta vaativa.

– Painorajoitukset ovat paljon korkeammat, pandoilla kantavuus pitää olla yli 120 kiloa. Lisäksi niiden pitää kestää hampaita ja kynsiä.

Pandoilla tärkeimpiä virikkeitä ovat kiipeilypuut ja -tasot. Luonnossa pandat kiipeilevät paljon ja usein luonnonvaraiset pandat nukkuvatkin puissa.

Turvallisia päiväunipaikkoja

Lasten leikkipaikoilla kiipeilytelineissä on usein erilaisia verkkoja ja naruja, mutta Palmroth huomauttaa, että pandojen kohdalla tätäkin on pitänyt miettiä aivan toisella tavalla.

– Telineiden pitää olla sellaisia, ettei panda vahingossakaan jää niihin kiinni. On näissä ollut aika paljon suunnittelemista.

Molemmat pandat saavat omat telineensä ulkotarhaansa. Palmroth toivoo, että pandat innostuvat telineistä samalla tavalla kuin muistakin niille toimitetuista virikkeistä.

– Leikkitelineissä on myös katokset, joiden alle kaverit pääsevät sitten nukkumaan päiväunia varjoon, jos haluat. 

Miksi virikkeellistäminen on tärkeää?

Pandahoitajan yksi tärkeimmistä työtehtävistä on järjestää eläimille tekemistä syömisen ja nukkumisen lisäksi. Palmroth kirjoitti eläinten virikkeellistämisen tärkeydestä aiemmin blogissaan. 

Ihmisen hoidossa olevien eläimien virikkeellistäminen on hänen mukaansa hyvin tärkeää, jotta ne pääsevät toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään ja pysyvät aktiivisina fyysisesti ja psyykkisesti riittävästi.

Tätä tehtävää hieman hankaloittaa pandojen vahva purukalusto, pitkät kynnet sekä karhun voimat. On vaikea löytää ja keksiä leluihin sellaisia materiaaleja, jotka ovat turvallisia ja kestäviä.

Yksi toimiva lelu on männystä käsityönä valmistettu leikkipallo, jotka Lumi ja Pyry saivat käyttöönsä viime kuussa. Erityisesti Lumi otti pallonsa omakseen syötyään sen sivureikiin kätketyt porkkananpalat.

Lumi tasapainotteli ja pyöritteli 12-kiloista palloa tassuillaan ja kieri sen kanssa lumihangessa.


Pallot valmistanut puusepänyritys Puuartisti Oy oli iloinen, että karjalaisesta männystä valmistettu pallo kelpasi Kiinasta Suomeen asti matkanneelle pandakarhulle.

– Olihan se mahtavaa nähdä, että palloista oli iloa ja mielenkiinnolla jään seuraamaan, miten pitkään ne kestävät näiden veijarien käsittelyssä, yrityksen toimitusjohtaja Miikka Kotilainen kertoo yrityksen tiedotteessa.

Mitä Ähtärin pandatalossa tapahtuu juuri nyt? Se selviää katsomalla supersuosittua pandaliveä!


PANDALIVE

Mainos
Mainos

MTV.fi

Luetuimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme