Ähtärin pandatalo ylsi avausviikonloppuna kävijätavoitteeseensa – Video: Katso pandojen ensimmäinen arkipäivä minuutissa

Ähtärin jättiläispandat Lumi ja Pyry nauttivat viikonloppuna lumesta ja pakkasesta niin ahnaasti, että väsymys kävi välillä jo käpälään.

Eläintarhan mukaan pandatalo ylsi avajaisviikonloppunaan kävijätavoitteeseensa reilulla tuhannella vieraalla.

Kiinasta tuodun pandakaksikon Jin Baobaon eli Lumin ja Hua Baon eli Pyryn kuukauden kestänyt karanteeni päättyi lauantaina iloisiin kuperkeikkoihin lumessa. Lumi ja Pyry pääsivät lauantaina aamupäivällä haistelemaan ensimmäistä kertaa Suomen talvi-ilmaa ulkotarhoissaan. Samalla yleisö pääsi ihastelemaan pandoja ensimmäisen kerran.


Ähtärin eläinlääkäri Heini Niinimäki kertoo, että vaikka kaikki oli pandoille lauantaina uutta, debyytti meni hienosti.

– Pandat pääsivät hyvin ulkoilun makuun ja nauttivat siitä, että saivat aiempaa isomman tilan käyttöönsä. Erityisesti Lumi tykkäsi lumessa leikkimisestä ja puukiipeilystä todella paljon. Hieman pandat ovat olleet ehkä tavallista väsyneempiä, kun on tullut riehuttua niin paljon ulkona.

Varsinaisia nukkumaanmenoaikoja pandoilla ei ole, vaan ne käyvät levolle silloin kun väsyttää.

– Pandat eivät nuku samanlaista yhtenäistä ja pitkää yöunta kuin ihmiset, mutta sen olemme huomanneet, että ne ovat olleet hyvin aktiivisia aamupäivällä mutta ovat ottaneet pidempiä torkkuja iltapäivän mittaan, kun aamu on mennyt riehuessa, Niinimäki selvittää.

Ulkonaolo kiinnosti enemmän kuin ihmiset

Ihmisistä pandat eivät ole Niinimäen mukaan olleet moksiskaan.

– Minusta vaikutti siltä, että ne eivät kiinnittäneet ihmisiin hirveästi huomiota. Selvästi isompi juttu niille oli ulkotiloihin pääsy. Onneksi yleisömääräkin porrastui aika mukavasti, eli missään vaiheessa ei päässyt syntymään ihan hirveää ruuhkaa. Siten melutaso ja hälinä saatiin pidetyksi kohtuullisella tasolla.

Heinimäen mukaan pandoilla ei ollut mitään selviä stressin merkkejä, vaan ne söivät ja lepäsivät normaalisti sisätiloissakin ollessaan.

Myös pandoja katsomaan tullut yleisö osasi Niinimäen mukaan käyttäytyä.

– En ainakaan itse huomannut mitään moitittavaa. Mielestäni yleisö käyttäytyi oikein hyvin ja viihtyi meillä.

Vältä salamavaloa pandatalossa

Niinimäki muistuttaa, että vierailusta pandatalossa saa eniten irti, kun malttaa tarkkailla eläimiä ja niiden puuhia ajan kanssa.

– Pandat syövät ja lepäävät ison osan päivästä. Jos haluaa nähdä enemmänkin niiden puuhia, siellä saa ihan hyvin tunnin tai parikin kulutettua. Ja vaikka meillä on tällä hetkellä käytössä niin sanottu aikaikkunahinnoittelu – lippu siis ostetaan tietylle tunnille – talossa saa sisään mentyään olla niin kauan kuin vain viihtyy.


Pandoja kuvatessa kannattaa olla tarkkana, ettei säikäytä eläimiä.

– Pandat eivät pidä erityisemmin metelistä, eli ylimääräinen ääni on hyvä pitää minimissään. Normaalilla puheäänellä saa toki jutella. Salamavaloa ei pandatalossa saa käyttää, koska ylimääräiset valonväläykset voivat häiritä pandoja.

Pandoilla ei ole pakkasrajaa

Sää on olut Ähtärissä toistaiseksi pandojen kannalta ideaali, eli taivas on ollut selkeä ja pakkasta on ollut päivällä vajaat 10 astetta. Varsinaista pakkasrajaa pandoilla ei ole.

– Mitään ehdotonta pakkasrajaa ei ole, kunhan ne ovat tottuneet ulkoilmaan. Toki meillä pandat saavat itse valita, ovatko ne sisällä vai ulkona. Meidän automaattiovemme toimivat liiketunnistimella, eli vaikka yleisölle saattaa näyttää siltä, että pandat eivät pääse sisälle, ovet ovat sellaisella asetuksella, että ne pääsevät halutessaan sisään.

Viralliset avajaiset kahden viikon päästä

Ähtäri Zoon toimitusjohtajan Jonna Pietilän mukaan pandatalo ylsi viikonlopuna kävijätavoiteeseensa. Hän kertoo, että lauantaina kävijöitä oli noin 700 ja sunnuntaina noin 400.

Pandatalon virallisia avajaisia vietetään kahden viikon päästä lauantaina, eli 3. maaliskuuta. Avajaispuheen pitää tuolloin pääministeri Juha Sipilä (kesk.). 


Mainos
Mainos

MTV.fi

Luetuimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme