Ennin päivä eläintenhoitajana piti sisällään kukkia karhuille ja kakkua pandoille! "Päädyinköhän pandaliveen?"

Eläintenhoitajan työ olisi monelle unelma-ammatti. Niin myös Enni Peuhulle, joka voitti tammikuussa Ähtäri Zoon Matkamessu-osaston arvonnassa pääpalkinnon, Päivä eläintenhoitajana -loman Ähtärissä.

– Rakastan eläimiä yli kaiken, ja haluaisin ehkä joskus tehdä töitä eläinten kanssa, Enni vahvistaa vetäessään kumisaappaita jalkaan.

On aika aloittaa päivän työt eläinpuistossa. Kesäkuisen aamun ensimmäinen työpiste sijaitsee karhulassa.

Voitosta kuullessaan Enni päätti jakaa palkinnon yhdessä poikaystävänsä Antin sekä Antin vanhempien Eijan ja Arton kanssa.

Karhuille on tarjolla muun muassa omenoita, porkkanoita, lihaa, kananmunia ja puuroa. Onpas monipuolinen ateria!

Enni seurueineen suuntaa karhujen ulkotarhalle etsimään ruuille sopivia piilopaikkoja.

– Ruuan piilottelu on samalla eläinten virikkeellistämistä, toteaa eläintenhoitaja Tiina Sarkkinen, jolle työ karhujen kanssa on tuttua jo pidemmältä ajalta.

– Toimisikohan ruuan piilotus hyvänä aktivointina myös kotioloissa, nauraa Eija ja iskee silmää miehelleen.

Eläintenhoitaja Tiina kertoo karhujen olevan kaikkiruokaisia, ja syövän paljon myös kasvisravintoa. Tämä on seurueelle pieni ihmetyksen aihe. Kuultuaan karhujen pitävän jopa voikukista, Enni suuntaa vielä tarhan ulkopuolelle poimimaan pientä kukkatervehdystä karhuille.

Mutta sitten ne täytyykin päästää ruuanetsintään, sillä karhuveljekset Kasper, Jesper ja Joonatan murahtelevat jo odottavasti seinän toisella puolella.

Karhuilla on erinomainen hajuaisti ja ne ovat myös ketteriä kiipeämään, joten herkkuja löytyy nopeasti niin kivenkoloista kuin vähän korkeammalta puunoksaltakin.

– Ovatpa ne taitavia, ja niitä katselisi vaikka kuinka pitkään, Enni ja Eija hehkuttavat karhujen touhuja seuratessaan.

Enni seurueineen pääsee tutustumaan myös karhujen talvipesiin, jonne ne syksyn tullen taas kömpivät.

– Kuorsaavatkohan karhut talviunilla ollessaan?

– No kyllähän ne sitäkin tekevät, eläintenhoitaja Tiina naurahtaa.

Karhut jäävät tyytyväisenä tutkiskelemaan ruokakätköjä, ja seuraavaksi vuorossa on tutustuminen virikkeellistämiseen Ähtäri Zoon ympäristökasvattajan Sanna Palvasen johdolla.

Sanna kertoo omasta työstään ja opastaa seuruetta virikepallojen teossa.

Martoissa aktiivisesti toimivalle Eijalle pajupallon punominen onkin jo ennestään tuttua puuhaa. Tällä kertaa käyttötarkoitus on kuitenkin hiukan erilainen - palloja ei ripusteta ovenpieleen koristeeksi, vaan ne viedään eläinpuiston ahmatarhaan!

Pajun ohella pallo punotaan havuista, ja sisälle laitetaan lihanpaloja. Näin saadaan ahmoille mielenkiintoisia tuoksuja tutustuttavaksi.

Seuraavaksi piipahdetaan Zoo Farmilla, jossa pääsee rapsuttelemaan kotieläimiä, kuten lampaita ja lehmiä.

Kissaihmiseksi tunnustautuvan Ennin täytyy myös poiketa satulahuoneessa, jossa asustavat Farmin hurmaavat kissat Alpo ja Toini.

Ennin etukäteissuosikkeja matkalle lähtiessä olivat karhut ja pandat, ja viimeistään iltapäivä pandahoitajana tekee Ennin voittamasta palkinnosta ainutlaatuisen!

Ähtäri Zoon pandahoitaja Anna Palmroth vastaanottaa väen henkilökunnan ovella Pandatalon alakerrassa. Tarkkojen säännösten mukaisesti päälle puetaan ensin suojahaalarit.

Tämän jälkeen suuntana on keittiö, jossa Anna leipoo viikoittain pandakakkua.

Nyt on Ennin vuoro valmistaa tätä Lumin ja Pyryn herkkua, jota tarjoillaan niille normaalin ruokavalion ohella lisäravinteena. Reseptiin kuuluvat mm. soija ja maissijauho, riisijauho, kananmunat sekä vitamiini- ja kivennäislisät.

Tiiviistä taikinasta muotoillut pandakakut saavat virallisen pandahoitajan hyväksynnän.

– Juuri oikean mallisia ja heti ekalla kerralla, Anna kehuu.

Pandakakut nostetaan uuniin paistumaan, ja seurue suuntaa kohti pandojen sisätarhoja.

Enni piilottelee varmoin ottein pandoille porkkanan ja pandakakun paloja ympäri tarhaa, vain silmistä loistaa pieni jännitys.

– Päädyinköhän pandaliveen?

Pyry on päiväunillaan autuaan tietämättömänä herkuista, jotka sitä sisätarhassa odottaisivat. Lumi puolestaan saapuu tutkimaan tilannetta heti, kun kuulee ulkotarhansa oven olevan jälleen auki.

Ennin terveiset päivän lopuksi:

”Illalla Hirvi-mökillä oli aikaa vielä miettiä kaikkea päivän aikana nähtyä ja koettua. Päivä oli upea! Oli hienoa nähdä se erityislaatuinen side, joka vallitsee eläintenhoitajan ja eläimen välillä. Ja näin mahtavissa mökkimaisemissa tuli mieleen, että meidän pitäisi enemmänkin matkailla koti-Suomessa. Palaamme kotiin monta uskomatonta kokemusta rikkaampina!”

Teksti & Kuvat: Satu Keski-Valkama, Ähtäri Zoo 

Mainos
Mainos

MTV.fi

Luetuimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme