Kuvamatka Ähtärin Eläinpuiston 45-vuotiseen historiaan: häämatkalaisia, vertavuotavia neniä ja ikimuistoisia ilmeitä

Ähtärin Eläinpuiston avajaisjuhlia vietettiin 17.6.1973, joten tänä vuonna kesäkuussa Ähtäri Zoo täytti 45 vuotta. Synttäreiden kunniaksi järjestetyn kuvakisan saldona oli valtava määrä kuvia ja elettyä elämää eläinpuistossa kävijöiden silmin. Esittelemme seuraavaksi kuvakisassa ja arvonnassa palkittuja otoksia - osa tuoreempia, osa selvästi jo ajan patinoimia.

Näin ”romanttisen” häämatkan toteuttivat kuvakisaan osallistuneen Minnan vanhemmat, jotka vierailivat siis Ähtärissä pian eläinpuiston perustamisen jälkeen. Tuohon aikaan eläinpuiston tunnuseläin oli Köpi, erään ähtäriläisen talon mailta löytynyt hirvenvasa - eläinpuiston ensimmäinen asukki.

Itse asiassa, alun perin Ähtärin Eläinpuistosta suunniteltiin hirvipuistoa. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, ja eläimistö laajentui. Ison hirviaitauksen juhlavat lapiosarviset urokset, hellyttävät hontelojalkaiset vasat tai aidanraosta tuttavuutta tekevät asukit ovat joka tapauksessa vuosien saatossa säilyttäneet paikkansa kävijöiden mielissä.

Hirvien ohella Ähtärin Eläinpuiston ensimmäisiä asukkeja olivat karhut, joita tuotiin Karhulaan Korkeasaaresta. Nämä metsän kuninkaat ovat eläinpuiston kestosuosikkeja – karhujen touhuissa riittää seurattavaa, ja uutiset karhunpennuista tai karhujen herääminen talviunilta ylittävät uutiskynnykset vuosi toisensa jälkeen.

– Kävin kotona-kotona ettimässä kuvia tätä kisaa varten, en löytänyt yhtäkään kuvaa meistä lapsista mutta näistä puissa kököttävistä karhuista kyllä, ja nämä kyllä eniten jäänyt mieleenkin kyseisiltä reissuilta. :D Tänä vuonna ollaan pikkusiskon perheen kanssa haaveiltu päästä ihailemaan uusia karhu-tuttavuuksia eli pandoja, olisi siinä siskonpojalla ihmeteltävää (ja vähän tädilläkin), ja ihana ajatella että sitten hän saa samanlaisia ikimuistoisia muistoja samasta paikasta mistä itselläkin on niin monia hyviä muistoja, Mari jatkaa. 

Mimmi-karhun pennuista on kasvanut sisarellisesti nahistelevia parivuotiaita nuorukaisia. Karhut ottavat leikkisästi kantaa eläinpuiston pandoja koskeviin uutisiin myös Facebookissa. Näillä nasevilla kuvateksteillä karhuille on syntynyt ihan uudenlainen fanikunta myös eläinpuiston aitojen ulkopuolella, mikä näkyi myös kuvakisassa.

Suomen vanhimman luonnonmukaisen eläinpuiston toimintavuosiin mahtuu monenlaisia hauskoja sattumuksia ja mieleenpainuvia kokemuksia. Joskus niitä tarjoilevat eläinpuiston asukit, toisinaan taas oma matkaseurue.

Suunnitelmat Ähtärin Eläinpuistoa varten laati edesmennyt tohtori Ilkka Koivisto, joka oli puhumassa Ähtärin Eläinpuiston 30-vuotisjuhlassa 15 vuotta sitten. Hän vierasti Ähtäristä puhuttaessa sanaa eläinpuisto, sillä paremmin paikkaa kuvasi hänen mukaansa eläinmetsä. Koivisto myös totesi eläintarhojen jakaman biologisen tiedon kasvattavan ihmisten yleissivistystä.

– Olen varma, että useat sadoista tuhansista Ähtärin Eläinpuistossa kävijöistä ovat saaneet pysyvän kiinnostuksen luontoon ja sitä kautta uutta sisältöä elämäänsä.

Moni kuvakisaan osallistunut kävijämme oli kaivanut kuva-albumeista otoksia, joissa poseerataan karhuaiheisella kurkistusseinällä tai puiston tehtävärasteilla. Eläinpuisto paitsi antaa kävijöille tietoa eläimistä ja auttaa uhanalaisten lajien suojelussa, toimii myös virkistyskohteena. Ja hauskan yhdessäolon lomassahan oppii helpommin myös uusia asioita luonnosta –  kuin huomaamattaan!

Kuvakisan huipentuma olivat kävijöidemme upeat otokset ensikohtaamisista Lumin ja Pyryn kanssa.

Kirjoittajana Ähtäri Zoon projektipäällikkö Satu Keski-Valkama

Mainos
Mainos

MTV.fi

Luetuimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme