Millaista ääntä panda pitää? Vastaus saattaa yllättää – "Ääntelyllään ne muistuttavat, että tauko on ohi"

Kuin varkain minulle on kevättalven aikana kehittynyt ”pandakahvitauko”. Se tarkoittaa sitä, että hoidettuani aamuisin oman tonttini farmilla kuntoon, pidän kahvitaukoni pandatalossa, kertoo Ähtärin kotieläintilan Asta Kestinmäki.

Vähintään kerran viikossa teen näin! Pandatalo vetää myös henkilökuntaa puoleensa kuin magneetti.

Kymmenisen minuuttia pandatalossa kahvikuppi kädessä ja työhön saa uutta puhtia. Yleensä Lumilla ja Pyryllä on aina samat touhut tullessani hieman ennen kymmentä paikalle: Pyry istuu tyytyväisenä rouskuttelemassa bambuja, Lumilla on menossa jo pienet ruokaperäiset.

Mikäli viivähdän pidempään, osat vaihtuvat tai molemmat suuntaavat ulkoilemaan.

Pandat ovat hellyttäviä ja hupaisia, vaikka sattuisi paikalle niiden torkkuhetken aikana. On taitolaji olla hupaisa myös nukkuessaan! Pandahan osaa olla äärettömän rento ja nukkumiskäyttäytymisessä on paljon samaa kuin meillä ihmisillä. Välillä vaihdetaan asentoa kyljeltä toiselle, nostetaan takajalkaa nojaamaan seinää vasten, toisinaan nukutaan jopa hyvinkin epämiellyttävän näköisissä asennoissa tai raavitaan unissaan kankkua.

Joskus kahvitauolla on taipumus vähän venähtää – jos Lumi ja Pyry sattuvat ulkoilemaan, ei paikalta malttaisi millään lähteä takaisin sorvin ääreen. Myös asiakkaiden kommentteja ja ihastuneita ilmeitä on koukuttavaa seurata.

Yllättävintä pandoissa on ollut niiden ääntely. Etukäteen en osannut ajatella niiden ääntelevän millään tavalla. Mielikuvani pandasta oli niin harras, että ajattelin niiden olevan suorastaan mykkiä. Pandaa on vaikea kuvitella karjumassa. Kuvittelin niistä pääsevän korkeintaan jonkinlaista söpöä tuhinaa!

Työssäni kotieläintilalla kuulen päivittäin kotkotusta, ammumista ja määkimistä, niinpä ensimmäisen kerran pandan ääntelyä kuullessani kuvittelin, että ääni kaikuu omalta työmaaltani. Voitteko kuvitella, kaikista maailman äänistä pandan ääni muistuttaa vuohen määkimistä!

Monta kertaa meditatiivinen pandakahvihetkeni päättyykin siihen, että Lumi tai Pyry ”määkii” – ääntelyllään ne muistuttavat, että tauko on ohi ja on aika palata kotieläinten pariin!  

Kirjoittaja on Ähtärin kotieläintilan Asta Kestinmäki.

PANDALIVE

Mainos
Mainos

MTV.fi

Luetuimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme