Päivän koskettavin video on tässä: Suomalaiskuoro lauloi Ähtärin pandoille kiinaksi – esitys lumosi myös kiinalaisvieraat

Hiljentynyt pandatalo, torkkuvat pandat. Vain yksi mahdollisuus saada esitys purkkiin. 

Seminaarinmäen mieslaulajat, lempinimeltään Semmarit, on kokenut kuoro, mutta tilanne Ähtärin pandatalossa oli jotain aivan poikkeavaa. Kuoro on esiintynyt jättimäisillä lavoilla eri puolilla maailmaa, nyt yleisöä oli käytännössä vain kaksi, mutta he olivatkin sitten sitä vaativampaa sorttia.

Esityksen piti nimittäin onnistua yhdellä kerralla, sillä pandat ovat herkkiä äänille. Eläinlääkärin kanssa oli sovittu, että esitys keskeytetään heti, jos pandat osoittavat merkkejä stressaantumisesta. 

Oli aika aloittaa kiinankielinen esitys Kiinasta Suomeen tulleiden pandojen kunniaksi. 

"Ei ollut varaa mokata"

Äänityslaitteiden parissa laulun ajan häärinyt Janne Kettunen kertoo seuranneensa esitystä jännittyneenä. 

– Meillä ei ollut varaa mokata. Onneksi kyseessä oli kuorolle tuttu biisi, jota olemme esittäneet Kiinan esiintymismatkoilla. Mutta kyllä tämän, kuten muidenkin kiinankielisten kappaleiden kanssa, olemme tehneet hulluna hommia. 

Kettusen mukaan kiinaksi laulaminen on kuitenkin "pikkuisen helpompaa" kuin puhuminen. 

– Puhuessa sama sana voi tarkoittaa montaa eri asiaa painotuksesta ja intonaatiosta riippuen. Me jumppaamme paljon niitä kappaleita ja onneksi meillä on yksi kiinalainen kaveri auttamassa. Olemme saaneet Kiinassa paljon kehuja laulustamme, Kettunen kertoo. 

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen

Esityksen aikana pandatalossa vallinneen seesteisen, unenomaisen tunnelman meinasi rikkoa Lumi, jolle kuoro kappaleen esitti. 

– Sen pää nousi ja sitten neito antoi kommenttinsa. Se pamautti kakkakikkareet, jotka putosivat lattialle, ja tästä kuuluva kova ääni tallentui myös esitykseen. Oli siinä solistilla naurussa pitelemistä ja meinasi kuorostakin kuulua tirskahduksia, Kettunen muistelee nauraen.

– Mutta tämä on ihan parasta, tällaista se on kun ollaan eläinten kanssa tekemisissä. 

Pyry otti lunkisti

Ajatus laulusta pandoille syntyi pandatalon avajaisissa, jossa Semmarit oli esiintymässä. Tilaisuus pidettiin pandatalon ulkopuolella juhlatilassa, eikä kuoro nähnyt eläimiä esityksen aikana. 

– Siellä tuli ajatus, että olisi kiva esittää se kappale myös pandoille niiden omalla kielellä. Se on hempeä laulu, jonka sanoitus on neutraali ja fiilikseltään sopiva pandatalon rauhalliseen tunnelmaan. 

Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Jonna Pietilä istui avajaisissa kiinalaisvieraiden keskellä kuuntelemassa esitystä.

– Sekä viereltäni että takaani kuului ihastuneita ja yllättyneitäkin huokauksia, kun Semmarit aloittivat esityksensä. Jälkikäteen vieraat ihmettelivät, että missä kuoro oli oppinut niin hyvää kielen lausumista.

Kuoro ehdotti uutta, pandatalossa kuvattavaa esitystä Ähtärille, joka suhtautui asiaan myönteisesti, mutta antoi samalla tiukat rajat.

– Meille oli yllätys se, miten herkkiä ne ovat äänille. Ähtärin puolella kuvio oli hyvin selkeä, eläimen hyvinvointi tulee ensin. Se teki kuoroon vaikutuksen, Kettunen sanoo. 

Esiintymistilanteesta tehtiin tarkka suunnitelma, eläinlääkäri tarkkaili eläimiä koko ajan ja tiimi oli sopinut välittömästä keskeytyksestä, jos jompi kumpi osoittaisi merkkejä stressaantumisesta.

– Meidän piti testata, miten Lumi reagoi huilun ääneen ja ylipäätään piti pitää huoli siitä, että esityksen äänen voimakkuus pysyy hiljaisena. Videolla itse asiassa editoitu lopputulos kuulostaa voimakkaammalta kuin mitä se äänitettäessä oli, toimitusjohtaja Pietilä kertoo. 

Kettusenkin mukaan eläimet olivat rauhallisia. Ne katselivat ympärilleen ja varsinkin Pyry otti tilanteen hyvinkin lunkisti makoillen ja pötkötellen mielipaikallaan.

Kettusen mukaan myös heille oli tärkeää, että videollakin pandat ovat staroja, eivät mieslaulajat.

– Ei me muutenkaan pärjätä niille söpöydessä. 

Lopputulokseen Ähtäri on tyytyväinen. 

– Esitys on loistava, kaunis ja harmoninen, Pietilä kuvailee. 

Semmarit tekevät Ähtärin kanssa yhteistyötä muutenkin. Kettusen mukaan kyse on pienimuotoisesta, vapaaehtoisuuteen ja ystävyyteen perustuvasta toiminnasta - Kettunen tiivistää, että kantava ajatus on, että tehdään kivoja juttuja yhdessä.

– Pandakaksikko seikkailee mukanamme myös keikkabussissa! Lumi ja Pyry -pehmolelut eivät ole reissanneet kanssamme vielä kauaa, mutta fanimme ovat jo niistä tietoisia ja kysymyksiä on tullut, Kettunen kertoo.

Syksyllä pandat pääsevät laulajien matkassa Yhdysvaltoihin, jossa Semmarit esiintyvät useassa kaupungissa. 


PANDALIVE

Mainos
Mainos

MTV.fi

Luetuimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme