Talviunet siintävät jo Ähtärin karhujen mielessä – mutta nukkuvatko pandat Lumi ja Pyry talvella?

Yöseikkailu on Ähtäri Zoon perinteeksi muodostunut syyslomaviikon tempaus. Eläinpuisto on auki poikkeuksellisesti yöhön saakka ja eläinpuiston saa kiertää myös ohjatun eläinopastuksen mukana, kertoo eläinpuiston viestintäharjoittelija Sanna Sarvikas blogissaan. 

Tänä syksynä sää oli kirkas ja hämärä muuttui pikkuhiljaa pimeydeksi. Laavulla oli nuotio valmiina ja ulkotulet valaisivat polkua – tunnelmaa riitti! Karhut, ahmat, lumileopardi ja Farmin eläimet saivat iltapalaa.

Hiukan ihmeissään eläimet katsoivat ihmisjoukkoa ja eläintenhoitajaa, sillä ajankohta poikkesi normaaleista rutiineista. Hyvin ne herkut kuitenkin maistuivat.

Pimeys lisäsi seikkailumeininkiä myös Flow Parkin kiipeilypuistossa.

Pian tulee karhuille uni

Eläintenhoitaja Tiina kertoi, että karhut ovat pian menossa nukkumaan talviunta. Ähtärin karhut Kasper, Jesper ja Joonatan sekä viereisessä tarhauksessa asuvat Mimmi ja Jake ovat tehneet vähän talvipesää keräämällä heinää pesäkoloonsa.

Karhut yleensä menevät nukkumaan marraskuun loppuun mennessä. Ruokahalukin yleensä vähenee juuri ennen unille menoa. Vielä kelpasi karhuille hillomunkit ja omenat.

Ne ovat syöneet paljon rasvakerrosta lisätäkseen. Marjat, juurekset, kaurapuuro ja hieman lihaa saa karhujen rasvakerroksen kasvamaan, jotta ne jaksavat nukkua koko talven. Talviunen aikana elintoiminnot hidastuvat ja sydämen syke laskee.

Kerättyä rasvaa käytetään polttoaineena ja se voi riittää jopa 6 kuukautta.

Nukkuvatko pandat talviunta?

Pandakarhut sen sijaan eivät nuku ollenkaan talviunta. Tämän vuoksi pandat ovat erityisen herkkiä sokerille, koska niiden elimistön ei tarvitse varautua talveen kerryttämällä rasvakerrosta.

Ähtärin Lumi ja Pyry ovat siis syöneet entiseen malliin bambua, lisänä vähän omenaa, porkkanaa ja omaa pandakakkua. Ne ovat iloinneet vilkkaasta syksystä ja kaikista piirustuksista ja muistamisista.

Viime talvena pandat nauttivat lumessa peuhaamisesta, joten lunta odotellaan tänne Ähtäriin suurella innolla.

Lumia ja Pyryä ja muita eläimiä voi tulla Ähtäri Zoohon katsomaan vuoden jokaisena päivänä. Lisäksi niiden touhuja voi seurata yllä olevan pandaliven kautta läpi vuorokauden! 

Mainos
Mainos

MTV.fi

Luetuimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme