Tämä mies on Ähtärin upeiden pandakuvien takana – "Silloin mennään kun valo on hyvä"

Kesäkuinen illansuu, aurinko paistaa, on helle. Pandatalossa on sulkemisaika käsillä ja asiakkaat tekevät kotiin lähtöä. Valokuvauksen kannalta ajoitus on täydellinen, sillä valo on hyvä. Oletus on, että pandat Lumi ja Pyry kiipeäisivät nyt tyylikkäästi lavitsoilleen nokosille SleepLikePanda –kuvausta varten. Vaistomaisesti kuiskaamme.

”–Nukkuuko Pyry? –Asettui ensin levolle, mutta ottaessani kameran esille, intoutuikin syömään. –Entäpä Lumi? –No, sama juttu.”

Video yllä: Mitä pandat touhuavat juuri nyt? Pandalive näyttää pandatalon elämää 24/7. 

Odottelemme, ja ihastelemme leppoisasti ruokailevia pandoja. Pyry ja Lumi kuorivat ja rouskuttelevat bambua tyytyväisinä. Välillä liike pysähtyy. Harkitaan jatkaisikohan vielä tämän lajikkeen parissa, vai siirtyisikö jo seuraavalle bambukasalle.

Ähtäri Zoolle kuvamateriaalia tuottava valokuvaaja Timo Ahopelto on tottunut siihen, että kuvauksen kohde ei paljon piittaa kuvaajan ohjeista. ”Hetkinen hiljaa” ei tosiaankaan toimi – toisaalta ei vauhtiakaan voi vaatia, pitää vain jaksaa odottaa. Eläimet toimivat omien halujensa mukaan, nukutaan jos nukuttaa, syödään kun on nälkä.

Ähtäri Zoon oma kuvaaja

Timon mukaan kuitenkin juuri eläimiä kuvatessa voi kokea elämyksiä, joita ei muuten saisi kokea, vaikka aina kuvia ei edes saa. Onnistumisen riemu onkin suurta, kun kaikki menee kohdalleen, yleensä odottamatta.

Silloin kaikki muu häviää ympäriltä ja eläimen liike tai tunnetila taltioituu kuvaksi, ihmisten iloksi. Hienointa eläinten kuvaamisessa on tilanteen aitous, sillä eläin ei koskaan esitä kameran edessä.

Timo Ahopelto oli kerännyt kokoon vaikuttavan kuvapankin eläinpuiston eläimistä ja miljööstä, ennen kuin rohkaistui esittämään virallisempaa yhteistyötä Ähtäri Zoon kanssa. Koska oli materiaalia mitä esittää, kuvaussuhde vahvistettiin tämän vuoden alussa.

Toimeksiantaja kiittelee miehen ammattitaitoa ja joustavuutta. ”Voisitko tulla vaikka nyt heti?” on usein kuultu kuvauspyyntö ilman tarkempia speksejä.

Kamera matkassa mukana

Ähtärissä maatalossa syntyneelle ja kasvaneelle on kiinnostus eläinten kuvaamiseen luontaista. Ensimmäinen kamera hankittiin jo 1970 –luvun alussa. Filmille kuvaaminen oli kuitenkin työläämpää ja melko kallistakin.

Sitten valokuvauksen siirtyminen digiaikaan muutti kaiken.

– Oikein lähti mopo käsistä, hymähtää Timo ja myöntää, että ”nykyään kamera on hereillä ollessa lähes aina mukana.”

Kuvaamisen ja kuvien jälkikäsittelyn Timo on opiskellut itse, oma innostus on motivoinut kasvattamaan tietotaitoa. Taitojen kehittyessä myös kuvauskalustoon on panostettu. Ammattilainen vaatii välineiltä paljon; kamerassa pitää olla mm. laajaa dynamiikkaa, jolloin samaan kuvaan voidaan saada kirkkaita ja tummia alueita sekä laadukkaat objektiivit, jotka takaavat pienien yksityiskohtien erottelukyvyn.

Eläinpuistossa kuvaaja voi kohdata luontonsa

Valokuvaaja viihtyy Ähtärin eläinpuistossa mieluiten aamulla ja myöhään illalla, koska ”valo on silloin usein hyvä.” Puisto tarjoaa kuvaajalle erinomaisen mahdollisuuden luontevien eläinkuvien ottamiseen.

– Sama se on kummalla puolella aitaa kuvan ottaa, Timo kannustaa muitakin eläinvalokuvauksesta kiinnostuneita tulemaan puistoon kuvausreissulle.

Ensimmäinen eläinpuistovierailu on jäänyt hyvin mieleen, sillä se oli hyvin pian puiston perustamisen jälkeen. Silloin käytiin katsomassa Köpi-hirveä.

– Kyllä kehitystä tällä alueella on ollut hienoa seurata, kun muistaa mistä aloitettiin, Timo sanoo.

Eläinkuvat toistuvistakin tilanteista ovat aina erilaisia.

– Esimerkiksi nämä pandat; äkkiseltään katsottuna bambun syöminen näyttää aina samanlaiselta, mutta kahta samanlaista kuvaa ei silti ole. 

Pandojen Ähtäriin tulon myötä Timolle avautui myös hieman erilainen kuvausmaailma avajaisjuhlallisuuksineen, arvokkaine kutsuvieraineen ja ohjelmineen.

– Kamera antaa valokuvaajalle suojan, jonka takaa voi ujostelematta mennä sisälle eri tilanteisiin, on kohde sitten eläin tai ihminen.

Ähtäri-2694

Vaikka kuvaaminen on vienyt miehen mukanaan, on kotijoukoilta tullut täysi tuki. Lapset ovat jo aikuistuneet, mutta ”monta siivouspäivää on tullut ohitettua, koska valo on hyvä”.

Pandat ovat nukahtaneet – kamera raksahtelee. SleepLikePandaa taltioidaan.  

Kirjoittaja on Ähtärin viestintäpäällikkö Lea Lahtinen.

Mainos
Mainos

MTV.fi

Luetuimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme